FAZ: Νέο σκάνδαλο συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό

Η FAZ γράφει για το νέο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στον ελληνικό αθλητισμό. Το RND αναλύει γιατί οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη θα κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν.

Για το «σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και στοιχηματισμού που συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το Open TV, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες υπό τη διεύθυνση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ξεσκέπασε μία εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν από το 2012 σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 60 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση – και σύμφωνα με το ελληνικό μέσο, μεταξύ αυτών και πρώην ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας και γνωστοί προπονητές, όπως και εκπρόσωποι των επαγγελματικών πρωταθλημάτων Super League 1 και 2, αλλά και ερασιτεχνικών συλλόγων».

Αφορμή για τις έρευνες αποτέλεσε, σύμφωνα με το Open TV, «η δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία Γιάννη Μακρή το 2018. […] Άτομα που είχαν στενή συνεργασία με τον Μακρή βρέθηκαν έτσι στο επίκεντρο της προσοχής. Οι έρευνες της Αρχής στράφηκαν εναντίον της πλειονότητας των στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πορίσματα των ερευνών, μέσω παράνομων στοιχημάτων ξεπλύθηκε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαύρου χρήματος. Και δεν επρόκειτο μονάχα για παράνομα στοιχήματα σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και σε άλλα αθλήματα, ακόμη και σε αγώνες σκακιού».

Όπως υπενθυμίζει η FAZ, «το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε συγκλονιστεί από ένα σκάνδαλο στοιχηματισμού και κατά την περασμένη δεκαετία, το οποίο αφορούσε δεκάδες παιχνίδια των επαγγελματικών κατηγοριών. Η ποινική έρευνα στην υπόθεση “Κοριόπολις” […] κράτησε περίπου οκτώ χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 ενώπιον του Εφετείου Αθηνών.

Από τους αρχικά περισσότερους από 100 υπόπτους και κατηγορούμενους παρέστησαν τελικά ενώπιον του Εφετείου οι 26. Εξ αυτών μόνο οι 11 κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε παράνομα στοιχήματα. Σε όλους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή. Η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε έναν πρώην ιδιοκτήτη ομάδας – ο οποίος τιμωρήθηκε με 27 μήνες φυλάκιση, τους οποίους γλίτωσε καταβάλλοντας το αντίτιμο των 5 ευρώ ανά ημέρα, σε ένα πρόστιμο που ανήλθε έτσι στα 4.100 ευρώ. Και τελικά επεστράφησαν όλες οι εγγυήσεις που είχαν καταβάλει οι 11 καταδικασθέντες», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

«Η Κωνσταντινούπολη κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν»

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές βρίσκεται η Τουρκία, με τη διεκδίκηση του δημαρχείου της Κωνσταντινούπολης να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Σε ανάλυση του ανταποκριτή του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND), Γκερντ Χέλερ, διαβάζουμε: «Αν και το όνομά του δεν υπάρχει σε κανένα ψηφοδέλτιο, […] ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που κυριαρχεί στον εκλογικό αγώνα. Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια είναι ο άνθρωπος που καθορίζει τη μοίρα της χώρας. Και υπάρχει λόγος που ο 70χρονος καταβάλλει τόσο μεγάλες προσπάθειες: την Κυριακή διακυβεύεται το πολιτικό του μέλλον στην κορυφή του κράτους».

Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, ο 52χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, «αποτελεί έναν από τους πλέον ταλαντούχους πολιτικούς της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό δίκτυο στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται ικανός και είναι δημοφιλής. Και εάν καταφέρει να διατηρήσει το δημαρχείο του, αυτό θα μπορούσε να του επιτρέψει να ανέβει ακόμη ψηλότερα. Διότι τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία του CHP και να κατέβει έτσι ως υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στις επόμενες προεδρικές εκλογές. […] Με τα σημερινά δεδομένα ο Ιμάμογλου φαίνεται ως ο μοναδικός αντίπαλος που θα μπορούσε πραγματικά να απειλήσει τον Ερντογάν σε εθνικό επίπεδο.

Την εκθρόνισή του φιλοδοξεί να πετύχει ο Μουράτ Κουρούμ, μέχρι πέρυσι υπουργός Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής στο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν. Ο 47χρονος πολιτικός μηχανικός, όμως, δεν ξεσηκώνει ιδιαίτερα τον κόσμο στις συγκεντρώσεις – κάτι που αναλαμβάνει να κάνει ο ίδιος ο Ερντογάν», επισημαίνει ο Χέλερ.

Κατά το χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν γένει υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Ωστόσο για τους υποστηρικτές του Ερντογάν «αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Konda το 54% των Τούρκων ηλικίας 18 έως 30 ετών θεωρεί “δίκαιο” το να φυλακίζονται πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP, ή πολιτικοί ακτιβιστές, όπως ο Οσμάν Καβάλα. Αυτό δείχνει και πόσο πολύ έχει καταφέρει ο Ερντογάν να χειραγωγήσει τη νοοτροπία των πολιτών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες», σχολιάζει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Ενόψει της καθοριστικής αναμέτρησης στην Κωνσταντινούπολη «οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν κάποιον ξεκάθαρο νικητή. Σε κάποιες προηγείται οριακά ο Ιμάμογλου και σε άλλες ο Κουρούμ. Ο τελευταίος θα μπορούσε πάντως να επωφεληθεί από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη. […] Αφ’ ότου έχασε στις περσινές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, η συμμαχία της αντιπολίτευσης διαλύθηκε. […] Και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν να επανακαταλάβει την Κωνσταντινούπολη – και να εδραιώσει έτσι ακόμη περισσότερο την εξουσία του».

Κείμενο: Γιώργος Πασσάς

2024-03-27T09:20:37Z dg43tfdfdgfd